TILASTOTIETOA VUODEN 2023 aika hoitamistamme jutuista 19.1.2024

Toimistomme on Suomen ehdottomasti kokenein potilasvahinko- ja muihin henkilövahinkoasioihin keskittynyt laki- ja asianajopalveluita tarjoava lakiasiaintoimisto. Olemme pitäneet vuotuista tilastoa hoitamistamme jutuista vuodesta 2007 lukien. Juttumäärät vaihtelevat vuosittain jonkin verran lukuisista eri syistä.
Vuoden 2023 aikana saimme erilaisiin oikeusturvaelimiin vireille noin 120 juttua. Ratkaisuja / sovintoja saimme noin 130 kpl. Lisäksi arvioimme maksutta ja annoimme konsultaatioapua vuoden aikana liki tuhannelle ihmiselle pienemmissä tapauksissa, joita ei ollut aiheellista viedä minkään oikeusturvaelimen ratkaistavaksi.
Kuten aina, erilaisten tapausten kirjo oli erittäin laaja. Yli 60 % hoitamistamme jutuista oli potilasvahinkoasioita. Loput 40 % muodostuivat enimmäkseen liikenne-, lääke- ja tapaturmavahinkoasioista. Joukossa oli myös jonkin verran suuri-intressisiä esinevahinkoasioita, kuten palovahinkoja, ja yksi erikoinen, tuulivoimalan kallis salamaniskuvahinko.
Yhtenä erityisenä juttutyyppinä viime vuonna oli koronarokotteiden aiheuttamat vakavat vahingot, joita ilmenee valitettavasti edelleen lisää.
Voitimme jälleen vuoden 2023 aikana asiakkaillemme – toimistollemme vakiintuneella tavalla – arviolta useita miljoonia euroja vakuutuskorvauksia, jotka vakuutusyhtiöt olisivat muutoin jättäneet maksamatta, ellei päätöksiin olisi haettu muutosta toimistomme avulla.
Suurin osa summasta muodostuu odotettavissa olevista, juoksevista ansionmenetyskorvauksista. Suurimmat korvaukset tulevat tapauksissa, joissa henkilö on parhaassa työiässään potilasvahingon tai muun tapaturman takia tullut pysyvästi kokonaan tai osittain työkyvyttömäksi.
Arvio asiakkaille voittamastamme rahallisesta intressistä perustuu siihen olettamaan, ettei työkyvyttömäksi tulleiden asiakkaidemme olosuhteet ennen vanhuuseläkeikää muutu sillä tavalla olennaisesti, että juoksevien ansionmenetyskorvausten maksaminen katkeaisi. Yleensä korvausten maksaminen ei katkea. Voitetussa intressissä tulee rahan lisäksi ottaa huomioon oikeudenmukaisuuden toteutumisen aineeton intressi, jota rahalla ei voi mitata. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen eteen teemme mieluusti töitä!
Toivotamme kaikille asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja seuraajillemme oikein hyvää vuotta 2024. Neuvomme ja autamme mieluusti kaikkia, joilla tarvetta ilmenee!
Lakimiehet Joni Siikavirta, Hanna Kaisa Heikkilä ja Ville Mustila