Potilas-, lääke- ja liikennevahingoista maksetaan täysi korvaus – ansionalenemasta voi saada satojatuhansia euroja 21.11.2024

Toimistomme on huomannut, että ihmisillä saattaa olla vääriä käsityksiä siitä, että Suomessa vahingonkorvaukset olisivat aina pieniä. Tämän vuoksi jotkut eivät ryhdy edes vaatimaan korvauksia saatikka valittamaan vakuutusyhtiöiden kielteisistä päätöksistä esim. potilas-, lääke- ja liikennevahingoista, vaikka heillä saattaisi olla oikeus suuriinkin korvauksiin.
On totta, että nk. aineettoman vahingon korvaukset eli tilapäisen haitan, pysyvän haitan ja kosmeettisen haitan korvaustaso on Suomessa melko alhainen – toimistomme mielestä vakavien pysyvien vahinkojen kohdalla liian alhainen. Tämän käsityksen jakanevat lähes kaikki vakavasti vammautuneet. Tätä alhaista haittakorvausten tasoa olemme kritisoineet julkisuudessa vuosien ajan. Suurin menetys aiheutuu kuitenkin aina siitä, jos vammautunut menettää työkykynsä kokonaan tai osittain.
Potilas-, lääke-, ja liikennevahingot korvataan vahingonkorvauslain mukaisen täyden korvauksen periaatteen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että henkilö tulee vakuutuskorvauksilla saattaa siihen taloudelliseen asemaan, jossa hän olisi ellei vahinkoa olisi sattunut. Todellinen rahallinen menetys korvataan siis täysimääräisesti.
Jos liikenne-, lääke- tai potilasvahinko alentaa työkykyä henkilöllä, jonka eläkeikään on vielä aikaa, on potentiaalinen intressi asiassa aina iso.  Esimerkiksi, kuten eräällä juuri toimeksiannon tehneellä asiakkaallamme, jos 49-vuotiaan työkyky alenee siten, että hän voi vammansa takia tehdä enää lyhyempää työviikkoa, ja sen vuoksi palkka pienenee, niin tämä palkan menetys tulee korvata kokonaan. Kun ansionalenema on 6.000 euroa vuodessa ja eläkeikään on vielä 16 vuotta, niin asiassa on kysymys 16 v x 6.000 e = 96.000 euron korvauksista. Kun kysymys on syy-yhteydestä, eli siitä johtuuko työkyvyn aleneman aiheuttava hermokiputila liikennevahingosta, ratkaistaan valituksen johdosta todennäköisesti samalla kysymys siitä, saako hän tuon summan tulevien vuosien mittaan vai ei. (Tuoreessa esimerkkitapauksessa on kyse CRPS-kiputilan syy-yhteydestä liikennevahingossa tulleeseen käden murtumaan ja hermovammaan. Vakuutusyhtiön mielestä CRPS johtuu muista syistä.)
Lisäksi ratkaisu tulee vaikuttamaan vanhuuseläkkeen määrään. Osa-aikatyön vuoksi menetetty eläkekertymä korvataan myös aikanaan vakuutuksesta, jos kiputilan syy-yhteys liikennevahinkoon vahvistetaan.
Varmaa korvausten saaminen ei koskaan henkilövahingoissa ole, koska asiat ovat tulkinnanvaraisia ja mutkikkaita, mutta ellei päätöksistä valiteta huolellisesti perustellen, niin silloin voi jäädä suuriakin korvauksia vaille.
Valitus tulee myös aina tehdä viipymättä. Jos muutoksenhakuajat menevät umpeen, ei korvauksia myöhemmin voi enää saada.
Joni S.