Päivitys 15.11.2024. Tietojemme mukaan Virossa on 1.11.2024 voimaan tullut Terveydenhuollon palveluntarjoajien pakollinen vastuuvakuutuslaki (https://www.riigiteataja.ee/
Mehiläinen Oy markkinoi hoitooviroon.fi -sivustolla Virossa tarjoamaansa terveydenhuoltoa. Suomea halvemmat hinnat houkuttelevat lähtemään ulkomaille hoitoon.
Viroon (tai johonkin muuhun maahan) oma-aloitteisesti hoitoon lähtevä ottaa kuitenkin erittäin ison riskin. Jos hoidossa aiheutuu potilasvahinko, ei suomalainen potilasvakuutus korvaa mitään. Virossa taas ei ole samanlaista potilasvakuutusjärjestelmää kuin Suomessa. (Päivitys 15.11.2024. Tietojemme mukaan Virossa on 1.11.2024 voimaan tullut Terveydenhuollon palveluntarjoajien pakollinen vastuuvakuutuslaki (https://www.riigiteataja.ee/
Ajatellaanpa vaikka tilannetta, jossa henkilö halvaantuu Virossa tehdyn leikkauksen seurauksena pysyvästi. Suomessa toteutetun hoidon osalta lain edellytykset täyttävä potilasvahinko korvataan täysimääräisesti potilasvakuutuksesta. Korvattavaksi tulevat niin tilapäinen kuin pysyvä haitta, kosmeettinen haitta, kaikki vahingosta aiheutuneet kulut (lääke- hoito- ym. kulut) ja ansionmenetys täysimääräisesti.
Viroon hoitoon hakeutunut henkilö jää erittäin todennäköisesti kokonaan ilman korvauksia. Kanteen nostaminen ulkomailla hoitomaan lainsäädännön mukaisesti on vaikeaa tai mahdotonta ja siihen liittyy erittäin iso kuluriski.
Mehiläisen sivuilla tuodaan esiin, että vaikka potilasvakuutus ei ole voimassa, voi potilasvahingon uhriksi ulkomailla joutunut henkilö kuitenkin saada hoitoa Suomessa julkiselta sektorilta. Ulkomailla Mehiläisen yksiköissä sattuneiden potilasvahinkojen hoito jää siis lopulta suomalaisten veronmaksajien harteille Mehiläinen Oy:n pestessä niistä kätensä.
Ainoa poikkeus, jolloin ulkomaille hoitoon hakeutuneen henkilön potilasvahinko voi tulla Suomen potilasvakuutusjärjestelmästä korvattavaksi on potilasvakuutuslain 1 §:n 2 momentin mukainen tilanne, jossa julkisen terveydenhuollon yksikkö on järjestänyt hoidon ulkomailla ja se on potilaan terveydentilan kannalta välttämätöntä.
Ulkomaille hoitoon hakeutumista kannattaa harkita tarkasti!
Hanna Kaisa Heikkilä
juristi, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, varatoimitusjohtaja