Kun henkilö vammautuu esim. liikenne-, potilas-, tai lääkevahingossa menettäen työkykynsä, maksetaan hänelle ansionmenetyskorvausta täyden korvauksen periaatteen mukaisesti. Vahingonkärsijä on saatettava taloudellisesti siihen asemaan, jossa hän olisi, ellei vahinkoa olisi sattunut. Henkilölle määritetään silloin n. vuosityöansio (VTA), joka toimii ansionmenetyskorvauslaskelman perustana. VTA:sta vähennetään muut tulonmenetyksiin liittyvät lakisääteiset etuudet, kuten Kelan päivärahat ja työeläkeyhtiöiden maksamat etuudet. Palkansaajalla, jonka tulotaso on vakiintunut VTA:n määrittäminen on yleensä helppoa, se perustuu työnantajan välittömästi ennen vahinkoa maksamaan palkkaan.
Ansionmenetyksenä korvattavaa vahinkoa on mm. palkka erilaisine lisineen, luontoisedut, erilaiset vuosipalkkiot ja optiot. Kulukorvausluontoiset verovapaat suoritukset, kuten verovapaat päivärahat ja kilometrikorvaukset, eivät sen sijaan ole korvattavaa ansionmenetystä.
Vakiintuneen käytännön mukaan, jos vahinkoa kärsineen vuositulot ennen vahinkoa ovat vaihdelleet, voidaan VTA:n määrittämisessä voidaan käyttää useamman vuoden (3-5) verotustietojen keskiarvoa. Keskiarvon käyttämisellä on tarkoitus estää vuosiansion määräytyminen poikkeuksellisten vuosien perusteella todellisesta ansiotasosta poikkeavaksi.
Toimistomme havaintojen mukaan, kun vuosityöansio päätetään määritellä vuotuisten tulojen keskiarvoa käyttäen, saattavat vakuutusyhtiöt valita laskelmaan vuodet siten, että keskiarvo muodostuu mahdollisimman alhaiseksi. Vakuutusyhtiöiden tulisi siten perustella, miksi se on valinnut juuri tietyt vuodet laskelman pohjaksi. Jos jokin vuosi on syystä tai toisesta, suuntaan tai toiseen, poikkeuksellinen henkilön verotettavia tuloja pitkällä aikavälillä tarkastellen, tulisi se vuosi jättää keskiarvolaskelman ulkopuolelle. Vain näin päästään oikeudenmukaiseen, differenssiopin mukaiseen lopputulokseen.
Lisäksi, jos korvausperusteena oleva vamma tai sairaus on heikentänyt vahingonkärsijän ansiotasoa jo ennen VTA:n määrittämistä, ei tällaisten vuosien tuloja voida sellaisinaan ottaa keskiarvolaskelmaan mukaan, vaan työkyvyn aleneman vaikutus tulee ottaa huomioon. Jotkin sairaudet tai vammojen jälkitilat etenevät hitaasti, joskus piilevästikin ennen niiden diagnosointia, ja aiheuttavat ansiotasoa alentavia sairauslomia ennen kuin vuosityöansio tulee määritettäväksi. Tämä tulee tietenkin huomioida, jottei ansionmenetyskorvaus jää liian alhaiseksi.
Joni S.