Toimistomme hoitaa riita-asioiden (=vahingonkorvausasiat) silloin tällöin rikosasioita, yleensä kuitenkin ainoastaan vakavia rikosasioita, joissa vastapuolena on sairaala tai terveydenhuollon ammattihenkilöt (hoitovirheestä johtuvat kuolemantuottamukset, vammantuottamukset). Myös potilaaseen kohdistuneissa tietosuojarikosasioissa olemme avustaneet ajoittain esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa.
Toimistomme lakimies, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Hanna Kaisa Heikkilä kävi juuri ennen joulua Helsingin käräjäoikeudessa avustamassa erästä pahoinpitelyn uhria. Päämiehemme oli saanut pahoinpitelyn seurauksena kahden sormen murtumat. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vastaajan pahoinpitelystä 70 päiväsakkoon, mikä on melko tuntuva rangaistus. Lisäksi hänen tulee suorittaa asiakkaallemme 1.500 euroa tilapäisen haitan korvausta sormimurtumien johdosta. Vastaaja tuomittiin myös maksamaan asiakkaamme lääkäri- sekä oikeudenkäyntikulut lainmukaisine korkoineen.
Tapaus julkaistu asiakkaamme luvalla.
Olen muutaman kerran urani aikana ollut myös rikoksesta syytetyn terveydenhuollon ammattihenkilön avustajana tapauksissa, joissa selvästi on ”haukuttu väärää puuta”. Tällöin syytetyn tulee saada asiantuntevaa apua puolustautumiseen vääriä syytteitä vastaan, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi. Eräässä tapauksessa vuosia sitten asiakkaani oli syytettynä kuolemantuottamuksesta. Asiaan tutustuttuani totesin, että syyte ei ollut oikeudenmukainen. Käräjäoikeudessa esittämäni hyvin perustellun alkupuheenvuoron jälkeen syyttäjä peruikin kaikki syytteensä, mikä oli oikein. Syyttäjä ei vain ollut ymmärtänyt mutkikasta lääketieteeseen liittyvää asiaa, ennen kuin selostin sen hänelle.
Vastaamo-tapauksissa toimistomme avusti tietosuojarikoksen uhreja saamaan vahingonkorvauksia konkurssipesästä. Valitettavasti konkurssipesään ei lopulta jäänyt uhreille käytännössä mitään jaettavaa, koska pesän varat menivät pääosin suurempien velkojien saataviin.