Hoitokuolemien selvittely tärkeää 30.12.2023

Hoitokuolemien selvittely tärkeää

 

Hoitovirheisiin kuolee Suomessa eri arvioiden mukaan jopa 700-1.700 potilasta vuosittain. Potilasvakuutuksesta korvataan kuitenkin näistä vain 60-70 vuodessa, eli esiin tulee todella vain palanen jäävuoren huipusta.

Tähän lienee useita syitä. Arveluttavin niistä on virheiden peittely, johon liian usein törmää. Toinen syy on, etteivät omaiset aina osaa epäilläkään kuoleman johtuneen virheestä. Kolmas syy on se, että kuolemantapauksen selvittelyn aloittaminen on omaisille usein henkisesti hyvin raskasta.

Epäselvien kuolemantapausten riittävän perusteellinen selvittäminen olisi kuitenkin tärkeää sekä potilasturvallisuuden ja hoidon laadun että omaisten mielenrauhan kannalta. Toimistoomme ottaa jopa vuosien päästä yhteyttä ihmisiä, jotka epäilevät omaisensa kuolleen hoitovirheen seurauksena. Asiat kannattaisi selvittää mahdollisimman pian, kun ne ovat vielä kaikkien osallisten tuoreessa muistissa, ja selvittäminen siten huomattavasti helpompaa kuin vuosien päästä. Tapahtumia koskevat potilasasiakirjamerkinnät saattavat olla myös niin puutteellisia, ettei niiden perusteella asiasta ole mahdollista saada enää myöhemmin selkoa.

Selvittelyn vireillepano ei vaadi omaiselta paljoa työtä. Valviralle ja Potilasvakuutuskeskukselle omin sanoin lyhyesti tehty selostus tapahtuneesta ja siitä, mitä itse epäilee, riittää. Myös esim. sairaaloiden potilasasiamiehiä voi käyttää apuna. Tällöin asia lähtee virallisia teitä liikkeelle.

Kuollutta läheistä ei saa takaisin. Odottavissa olevat rahakorvaukset kuolemantapauksissa ovat hyvin vaatimattomia, lähinnä hautajaiskulut sekä joissakin tapauksissa pieni perhe-eläke. Epäiltyjen hoitovirheiden selvittäminen on silti olennaista. Asioiden kunnollinen selvittäminen palvelee omaisten tarpeiden lisäksi ehdottomasti myös yleistä etua. Jos virheet painetaan villaisella, ei niistä opi kuin ehkä yksittäiset terveydenhuollon ammattihenkilöt kantapään kautta. Vakavat hoitovirhetilanteet tulisi keskustella läpi avoimesti ja yleisesti, jolloin suurempi osa ammattilaisista voisi niistä oppia. Näin voitaisiin todennäköisesti myös estää vakavia hoitovirheitä ja edistää potilasturvallisuutta muutenkin. Todettakoon, että aniharvoin hoitovirhekuolemien selvittäminen johtaa rikossyytteisiin terveydenhuollon henkilöstöä kohtaan. Vain kaikkein törkeimmät tapaukset käsitellään rikosprosessissa, kuten kuuluukin.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Joni S