Sähköpotkulautojen vakuutuksen laajuutta tulee harkita tarkasti 20.12.2023

Sähköpotkulautojen pakolliseksi tulevan liikennevakuutuksen laajuutta tulee harkita tarkasti

Sähköpotkulautailu on huomattu vaaralliseksi liikkumismuodoksi ja skuuttailija ottaa tietoisen riskin aina liikenteeseen lähtiessään. On hyvä, jos uudesta pakollisesta vakuutuksesta korvataan syyttömälle, kolarin toiselle osapuolelle aiheutuvat vahingot, esim. päälleajotilanteessa. Näitä toiselle aiheutuvia vahinkoja törttöilijällä harvoin on vara maksaa, jos vahinko on suuri. Pakollinen vakuutusturva osittaisena on hyvinkin tarpeellinen. Sen sijaan, jos vakuutus kattaa myös hurjastelijan omat henkilövahingot, ollaan mielestäni hakoteillä vakuutuksen tarkoitusta ajatellen.

Helsingin Sanomat piti pääkirjoituksessaan 10.12.2023 ilman muuta järkevänä, että kuljettajan vahingot maksettaisiin vakuutuksen kautta, koska ”juuri sieltähän niitä menoja on yhteiskunnalle tullut”. (HS pääkirjoitus 10.12.). Näin yksinkertainen asia ei todellisuudessa ole. Tässä HS:n toimitus lienee ajateltu lähinnä sairaalakuluja, jotka ovat kuitenkin vain rikka rokassa silloin, kun vakava henkilövahinko sattuu.  Jos nuori henkilö saa sähköpotkulaudalla omaa syytänsä kaatuessaan esim. aivovamman ja tulee loppuiäkseen työkyvyttömäksi, puhutaan yhteensä noin 1-2 miljoonan euron vakuutuskorvauksista, mikäli vakuutus säädetään kattamaan myös kuljettajan vahingot. Nämä korvaukset siis muut, vastuullisesti liikenteessä käyttäytyvät vakuutuksenottajat joutuisivat maksamaan. Näin siis, jos skuuteille säädetään samanlainen vakuutus, kuin paljon turvallisemmilla moottoriajoneuvoilla on.

Kuljettajan vahinkoa ei siis pitäisi säätää, ainakaan täysimääräisesti, muiden maksettavaksi. Itse aiheutetuissa vammoissa perustoimeentuloa varten meillä on yleinen sosiaaliturvavakuutus, jolla omasta syystään vammautunut henkilö joutuu pärjäilemään. Näin on kaikissa muissakin itse aiheutetuissa tapaturmissa, ellei sitten itse ole ottanut ja maksanut vapaaehtoista tapaturmavakuutusta.

Tieto omasta kaikenkattavasta vakuutusturvasta on omiaan myös kannustamaan holtittomaan liikennekäyttäytymiseen. Vakuutus lisäisi perusteettomasti ”joku muu maksaa” – ajattelua. Yksilön oman vastuun tulee tällaisessa omaehtoisessa riskialttiissa toiminnassa olla vakuutusasiohin perehtyneeen toimistomme näkemyksen mukaan korostunut.

Ps. Skuutti on muuten näppärä kulkupeli, sillä itsekin kesäisin huristelen työmatkat. Voin suositella, mutta ajellaan varovasti!

Joni S.