Koronarokotteista aiheutuneet lääkevahingot edelleen ajankohtaisia, ryhmäkanne ei ole mahdollinen 2.10.2024

Toimistollemme on tullut lisää viestejä koskien koronarokoteasioita. Toimistomme hoitaa ja on jo hoitanut lukuisia koronarokotteisiin liittyviä lääkevahinkoasioita. Olemme voittaneet tapauksia, ja osa on edelleen käsittelyssä. Tieto koronarokotteiden haittavaikutuksista lisääntyy koko ajan, ja teemme tiivistä yhteistyötä aiheeseen erityisesti perehtyneen lääkärin kanssa. Meillä on koko ajan käytettävissämme kaikkein tuorein lääketieteellinen tutkimustieto koronarokotteista aiheutuneista haitoista.
Oikea tapa edetä on vaatia itselleen korvauksia lääkevahinkovakuutuksesta, joka on tarkoitettu kaikkien lääkevahinkojen, myös rokotevahinkojen, korvaamista varten. Esim. v 2009-2010 sikainfuenssarokotteista johtuvista narkolepsioista tietojemme mukaan valtio ei puolestaan ole maksanut euroakaan, vaikka poliitikot sitä aikoinaan kovasti lupailivat. Sen sijaan saimme rokotenarkolepsioista huomattavia korvauksia asiakkaillemme lääkevahinkovakuutuksesta.
Toimistollamme on resursseja ottaa hoidettavakseen tarvittaessa suurikin määrä asiakkaita, mutta korvausten saaminen ei edellytä sitä, että suuren joukon vahingonkärsijöitä tarvitsisi liittyä yhteen saadakseen korvaukset. Suomessa ei ole mahdollisuutta ryhmäkanteeseen, muutoin kuin valtakunnallisen kuluttaja-asiamiehen kautta. Kuluttaja-asiamies ei ole nostanut tähän mennessä ainoatakaan ryhmäkannetta, eikä se tule tekemään sitä koronarokoteasioissakaan. Siten jokaisen tulee olla aktiivinen omassa asiassaan.
Yksittäisellä asiakkaallamme on asiantuntevalla, yksilöllisellä ja juuri hänen tapaukseensa huolellisesti ja aikaa säästämättä perehtyvällä  avullamme todennäköisesti paremmat mahdollisuudet korvauksiin, kuin esim. jonkin ryhmän mukana. Hyvä asianajo ei Suomessa perustu joukkovoimaan, vaan perehtymiseen juuri jokaisen ihmisen omaan yksittäistapaukseen huolellisesti, ja esittämällä juuri hänen tapaukseensa liittyvät perustelut ja näyttö. Vain näin kunkin asia tulee kunnolla tutkituksi, ja ratkaisun oikeellisuus varmistetaan.
Sillä seikalla, mitä naapurille on tapahtunut, ei ole oikeudellista merkitystä henkilövahinkoasioissa, eikä sillä voiteta juttua, sen enempää lääke- kuin liikennevahingoissakaan.
Jokainen tapaus käsitellään aina erikseen, ja kunnollinen näyttö sekä hyvät lääketieteelliset ja oikeudelliset perustelut yksittäistapauksittain ratkaisevat, kuka on oikeutettu korvauksiin ja minkä suuruisiin.
Kaikkien oman käsityksensä mukaan koronarokotuksista sairastuneiden Ihmisten kannattaa pikaisesti tehdä lääkevahinkoilmoitus Suomen Keskinäiselle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle osoitteessa www.laakevahinko.fi, ellei sitä ole jo tehnyt. Viivyttely saattaa johtaa asioiden vanhentumiseen, minkä jälkeen mitään ei enää ole tehtävissä.
Jos lääkevahinkovakuutusyhtiön päätös on kielteinen tai maksettavat korvaukset tuntuvat pieniltä, niin jokaisen kannattaa ehdottomasti lähettää asiakirjansa maksuttomaan alkuarvioon toimistollemme. Asiaan tutustuttuamme teemme jokaiselle yksilöllisen etenemissuunnitelman asiassa. Ilmoitamme myös aina kuluriskin eurolleen etukäteen ennen toimeksiannosta sopimista, joten toimistomme kanssa laskutuksessa ei voi tulla yllätyksiä.
Toimistomme on ehdottomasti Suomen kokenein lakitoimisto lääkevahinkoasioissa, ja meillä on käytettävissämme useita omia asiantuntijalääkäreitä. Meillä on myös hyvät kontaktit muihin korkean tason lääkäriasiantuntijoihin, mitä ei yleensä lakitoimistoilla ole.
Täydet korvaukset kuuluu siis saada lääkevahinkovakuutuksesta, ja vakuutusyhtiön päätöksistä voi valittaa FINEn vakuutuslautakuntaan ja tarvittaessa käräjäoikeuteen. Periaatteessa korvauksia voisi vaatia myös tuotevastuulain perusteella, mutta siten ei voi saada mitään enempää, kuin mitä lääkevahinkovakuutuksesta. Samoja korvauksia ei voi saada kahdesta eri paikasta vahingonkorvausoikeudellisen nk. rikastumiskieltoperiaatteen takia. Lääkevahinkovakuutuskorvaukset maksetaan vahingonkorvauslain mukaisen täyden korvauksen periaatteen mukaisesti.
Ainoa realistinen ja tehokas tapa edetä, on laatia mahdollisimman hyvin perusteltu kirjelmä FINEn vakuutuslautakunnalle. Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutusta voi käyttää asianajokustannuksiin. Omavastuu on vakuutusehdoista riippuen yleensä noin 1500-2000 euroa. Annamme aina etukäteen tarkan hinnan, kun olemme tutustuneet asiakirjoihin.
Erityisesti neurologiset oireet ovat aiheuttaneet rokotevahingoissa suuria ongelmia ihmisten työ- ja toimintakyvylle. Näiden oireiden syy-yhteyden vahvistaminen lääkeaineeseen on usein kaikkein olennaisin asia.  Mikäli saamme näissä asioissa kielteisiä päätöksiä vakuutuslautakunnasta, niin pohdimme aikanaan asiakkaidemme kanssa kanteiden nostoa käräjäoikeudessa lääkevahinkovakuutusyhtiötä vastaan.
Joni S.